<< Terug naar overzicht

In beweging

» door Bram van Grootheest

 

Een nieuw jaar is begonnen. Je spreekt goede wensen uit en kijkt vooruit: wat is ons doel in 2017? Tegelijkertijd kijken we terug naar het afgelopen jaar. Een bericht dat mij erg bemoedigt is dat het vertalen van de Bijbel sneller gaat dan ooit.

Ik was op bezoek in Thailand waar ik met een vertaler uit China sprak. Hij excuseerde zich voor het feit dat hij al acht jaar bezig is met het vertalen van het Nieuwe Testament. “Het is bijna klaar”, zei hij. Daar zijn er meer van, vertalingen die bijna klaar zijn, maar daar hebben mensen vaak vijftien tot twintig jaar aan gewerkt.Hoewel het vertalen steeds sneller gaat, zijn er nog 1,5 miljard mensen zonder Bijbel in de taal van hun hart. Er zijn vertaalprogramma’s in 2.400 talen, verspreid over 165 landen, maar in 1.700 tot 1.800 talen is er nog behoefte aan de vertaling van de Bijbel. Deze cijfers zijn de rauwe realiteit. Het raakt mij. Ik kan daarom niet achteroverleunen. Het zet mij in beweging om ook in het nieuwe jaar het Bijbelvertaalwerk op te pakken. Over goede voornemens gesproken…

Ik krijg regelmatig de vraag wanneer ons werk nu klaar is. Een eenvoudig antwoord is er niet, want in cijfers kun je je eenvoudig verslikken. Ons doel is om in 2025 in alle benodigde talen een Bijbelvertaalproject te starten. Op dit moment lijkt het erop dat we dat niet helemaal gaan halen. Maar een paar jaar geleden konden we ons ook niet voorstellen dat mensen via een app op hun telefoon naar Bijbelteksten in hun eigen taal zouden luisteren.

We hebben het voornemen om ook dit jaar vanuit Nederland nieuwe vertaalprojecten op te starten, om zo te blijven werken aan de opdracht die Jezus Christus ons meegaf: “Ga dan heen, onderwijs al de volken.”

Over de schrijver:

Bram van Grootheest is directeur van Wycliffe Bijbelvertalers Nederland en schreef deze column voor de Wycliffe Nieuwsbrief. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan en ontvang deze gratis thuis. 

Reacties zijn gesloten.