José

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als hij vertelt over een van de moeilijkste perioden in zijn leven.  Het was de periode dat hij als voorganger werkte onder de Mam in het noordwesten van Guatemala. Een tijd die eigenlijk heel vreugdevol had moeten zijn.

Het begon allemaal toen José leerde lezen en schrijven, in zijn moedertaal, het Mam. Hij volgde alfabetiseringslessen. Daardoor was hij op een gegeven moment in staat om rechtstreeks te preken vanuit het Nieuwe Testament in het Mam. Voor die tijd bereidde hij de diensten voor met behulp van een ingesproken versie van de Bijbel in het Spaans. Het kwam er vaak op neer dat hij zijn preken baseerde op zijn eigen inzichten.

Ontdekking

Toen hij de Bijbel ging lezen in zijn moedertaal deed José een schokkende ontdekking: wat hij in zijn preken had gezegd, klopte soms helemaal niet. ‘Ik ontdekte bijvoorbeeld dat iemand die met opzet zondigt geen christen is en ten diepste niet veranderd is. We doen allemaal talloos veel dingen waarvan we ons later realiseren dat ze verkeerd zijn. God vergeeft ons dat, als wij Hem onze zonden belijden.’

Ontslagen

José begon deze nieuwe inzichten in zijn preek te verwerken. Maar toen hij voor het eerst volgens zijn nieuwe inzichten preekte, kwamen zijn gemeenteleden in opstand. Ze voelden zich overweldigd door wat ze hoorden, werden boos en zetten José uit zijn functie. Drie jaar lang mocht hij niet preken.

Intussen leerden steeds meer Mam lezen en schrijven. Er werden Bijbelstudies georganiseerd zodat mensen ook leerden hoe ze Schrift moesten lezen. Zo ontdekten José’s voormalige gemeenteleden dat zij een fout hadden gemaakt door José uit zijn functie te zetten.

Vergeving

“Na die drie jaar kwamen ze naar mijn huis om mij om vergeving te vragen. Ze erkenden dat het verkeerd was dat ze me verboden hadden te preken. Ze zeiden: ‘Je preekte wel anders dan andere voorgangers, maar je vertelde ons de waarheid.'”

Tegenwoordig is José voorganger van een huisgemeente. Hij geeft zelf alfabetiseringslessen en steunt ook de Bijbelstudies van harte. “Door wat de Mam leren uit de Bijbel komen ze tot verandering. Ze kunnen nu hun Bijbel meenemen naar de Bijbelstudie en uitleg krijgen over wat er staat.”

Verschil

Voor José maakte het leren lezen en schrijven een groot verschil: “Eerst was mijn geest gesloten. Nu is hij geopend. En ik deed voorheen echt wel mijn best om de boodschap van de Bijbel te begrijpen.” Hij kocht zelfs een Spaanse Bijbel om met behulp daarvan zichzelf te leren lezen. Maar dat werkte niet. José voelt dat er een weg voor hem is open gegaan doordat hij heeft leren lezen. “Ik volg die weg verder en verder en hij wordt steeds breder. Mijn inzicht blijft maar groeien. Ik lees elke morgen, elke middag en elke avond twee uur in de Bijbel”, vertelt hij.

Zelf vindt José dat zijn hele leven is veranderd doordat hij nu kan lezen en schrijven. “Ik ben echt een totaal ander mens geworden. Er is nu vrede in mijn hart.”

Meewerken aan het Bijbelvertaalwerk wereldwijd? Dat kan! Bid mee voor José via de Wycliffe Gebedskalender of steun het werk financieel

Wilt u meer verhalen lezen over de impact van Gods Woord? Bestel dan gratis het boekje ’10 talen, 10 verhalen’.

Winkel