<< Terug naar overzicht

In memoriam: Dr. George Cowan

Dr. George Cowan, voormalig Bijbelvertaler en oud directeur van Wycliffe Bijbelvertalers International is 11 februari overleden. Hij bereikte de gezegende leeftijd van 100 jaar.

Samen met zijn vrouw Florence diende George Cowan het Bijbelvertaalwerk op verschillende plekken in de wereld. Door zijn taak om het Bijbelvertaalwerk vanuit Europa te bevorderen, kwam hij ook een aantal keren in Nederland en had hij ontmoetingen met de eerste Nederlandse Wycliffe veldmedewerker, Marinus Wiering. Van 1951 tot 1953 was Cowan directeur van onze partnerorganisatie SIL in Mexico, daar werkte hij met de Mazateco. De taal en de cultuur van de Mazateco’s werd voor Cowan een belangrijke bron waar hij vaak uit putte voor verhalen over Bijbelvertaalwerk.
Van 1956 tot 1981 was Cowan directeur van Wycliffe Bijbelvertalers International (nu Wycliffe Global Alliance) en oprichter van de Raad van Bestuur van SIL International. Daarnaast was hij betrokken bij de oprichting van vertaalopleidingen in Canada, Engeland en Duitsland.

Nederland
Oud-directeur van Wycliffe Bijbelvertalers Nederland, Pieter Koen, leerde Cowan kennen in de jaren zeventig. Hij bewaart goede herinneringen aan de ontmoetingen met hem: “In 1969 sprak George op een conferentie hier in Nederland. Door deze preek heen, sprak God mij aan om mij in te gaan zetten voor het Bijbelvertaalwerk.” Koen is ontroerd door het overlijden: “Ik ga zijn warme persoonlijkheid missen. George was een nederige, eenvoudige man met een heldere visie: voor iedereen een Bijbel in de eigen taal.”

Dr. George Cowan (l) tijdens één van zijn bezoeken aan Nederland. Foto: Pieter Koen

Passie
Een aantal jaren geleden werd Cowan geïnterviewd. Hierin komt duidelijk de passie naar voren die hij had voor het Bijbelvertaalwerk: “Ik heb van de Bijbel meerdere versies, maar hoe zit het met die arme man daar? Hij heeft niets. Wat moet ik voor hem bidden? Ik kan alleen vragen dat God aan hem geeft wat Hij ook aan mij heeft gegeven.”

Gebed
In de afgelopen jaren bleef George actief betrokken bij het Bijbelvertaalwerk als vrijwilliger voor Wycliffe Bijbelvertalers en partnerorganisatie Seed Company. Daarnaast diende hij als geestelijk adviseur voor de twee organisaties en bracht een groot deel van zijn tijd door in gebed voor volken zonder Bijbel. Zijn dochter Ruth daarover: “Mijn vader beschouwde gebed als een vreugde en een voorrecht, en het was een activiteit dat hij belangrijker vond dat al het andere wat hij deed in zijn leven. Hij hield van bidden en ervoer daarin de aanwezigheid van de Heer.”

Op 11 februari 2017 werd George Cowan, in het bijzijn van zijn twee dochters, thuisgehaald door zijn Heer en Heiland. Wij zijn God dankbaar voor zijn voorbeeld en werk. In gebed zijn wij verbonden met de familie.

Reacties zijn gesloten.